Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Когато Здравната каса не е достатъчна защита

by Атанас Цветанов on юли 18, 2011

Здравната каса е една от любимите теми за разговор на българите, особено когато, седнали на по кафе, разменяме житейски истории за претърпени неудачи. На кой ли от нас не се е случвало да се разболее или да го заболи зъб и да открие, че трябва да заплати  процедурите от собствения си джоб, тъй като не влизат в задължителното покритие? И въпреки това тези от нас, които се замислят за допълнителна защита за „черни дни”, са малцина.

Медицинските и здравни доброволни застраховки остават едни от по-слабо популярните продукти на пазара ни. Една от причините за това е чисто психологическа – никой не обича да мисли за предстоящите (може би) беди и болести. Друга причина е, че въпреки обещанията икономическата криза не изглежда да си отива и домакинствата се борят да оцелеят, свеждайки разходите си до минимум. Българинът не само не мисли за доброволно застраховане, но дори често се опитва да „мине метъра”, като не плаща даже за задължителни полици като Гражданска отговорност.

Дали обаче подобно поведение е разумно, и дали нашата спестовност в крайна сметка не води до по-големи разходи не само на пари, но и на нерви?

Малцина си правят труда да проверят цените на здравните застраховки, а те всъщност са по джоба на всеки. Все пак, не бързайте да допускате грешката да се хвърлите направо на най-евтиния вариант. Колко ще платите зависи от няколко основни фактора, но определящо е размерът на обезщетението, което ще получите в случай, че се разболеете. Попитайте и дали необходимите медикаменти за терапията ви се покриват от договора, защото това не винаги е така.

За да ползвате отстъпка, можете да закупите полица, покриваща цялото ви семейство, и да изберете по-дългосрочен план.

Не забравяйте и че някои продукти ще ви предложат повече от чисто обезщетение на разходите ви – те могат да включват и плащания с обезщетителен характер, като пропуснатите ви работни дни.

Цените на здравните застраховки съвсем логично зависят и от възрастта и здравословното ви състояние, така че, ако сте млад и рядко ходите при лекаря, това означва, че можете да се възползвате от възможно най-изгодните решения.

Не се притеснявайте, че разходът ви ще е напразно, ако не се разболеете въобще. Освен че ще оцените спокойствието на допълнителната финансова защита, закупената от вас полица може да ви донесе ползи дори никога да не пристъпите прага на поликлиниката. Това е така, защото здравните застраховки често имат спестовен характер – тоест, когато изтече договора ви, ще получите обратно внесените пари, плюс определена доходност.

Медицинските застраховки за чужбина, наричани още „Помощ при пътуване”, са малко по-добре познати на българите, особено на тези, които често пътуват зад граница независимо дали за удоволствие или по работа. Опарилите се добре знаят, че европейската здравна карта далеч не е достатъчна защита срещу всички здравословни беди, които могат да ви сполетят. Да не говорим, че тя не важи за всички дестинации, а само за държавите от Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Дребните букви в договора при по-евтините полици крият една неприятна клопка – че продуктът не включва услугата асистанс. Неприятната последица от това е, че ако се разболеете, докато сте на екскурзия или командировка, ще трябва да заплатите лечението си на място от собствения си джоб, а после да търсите обезщетението си, след като благополучно се приберете у дома.

Ако договорът ви включва асистанс обаче, партньорите на вашия застраховател в дръжавата, в която се намирате, ще се погрижат за вас. Те не само ще уредят сметките ви веднага, но и ще ви предложат и юридическа помощ в случай, че срещу вас е заведен иск за нанасяне на щети на трети лица – което често може да се случи при автомобилна катастрофа например. Да не говорим, че можете да звъннете на асистанс компанията по всяко време на денонощието, ако претърпите какъвто и да било инцидент.

Нормално е да се опитате да спестите пари преди дългоочакваното пътуване в чужбина. Все пак, не бързайте преди да подпишете най-евтиния договор – специално попитайте за размера на евентуалното обезщетение и го сравнете с цените на медицинските услуги в страната, за която сте се запътили. Дали покритието ви е адекватно?

Пострадалите от небрежното четене на полиците си вече имат едно на ум и специално питат дали стоматологичната помощ също се включва в договора – това често не е така, и освен ако никога не похапвате сладко, по-добре се погрижете за евентуалната си нужда от зъболекар.

Имайте предвид и че договорът ви може да включва клауза за самоучастие – тоест, застрахователят да заплати само част от разходите по лечението ви, а остатъка да поемете вие.

За да сте сигурни какво точно включва полицата ви, не се предоверявайте на туристическата агенция. За да предложат по-евтини пакети на клиентите си, туроператорите често предлагат само базисни застраховки. Поискайте да видите полицата и още по-добре – изискайте оригинала и винаги го носете със себе си.

Тези, които често излизат зад граница, могат да се възползват от намаления, като закупят медицинска застраховка за мнократни пътувания в чужбина. Освен че спестява пари, този вариант ви спестява и нервите всеки път преди да стегнете куфарите да си купувате нова полица.

Цената на застраховката ви ще зависи и от държавата, за която пътувате – рисковете, които ви застрашават, не са едни и същи в Цюрих и в Багдат. Ако по някаква причина сте избрали някоя от по-опасните дестинации на планетата, помислете и дали да не платите допълнително, за да се защитите от някои неспецифични за нас опасности, като терористичен акт или отвличане.

Преди да тръгнете на път, ако пътувате с кола, не забравяйте и да погледнете пак автомобилната си застраховка.

Какво включва вашето Каско? Дали договорът ви за „Гражданска отговорност” важи и извън страната? Имайте предвид, че за да предложат по-евтини задължителни полици на водачите, някои застрахователи пуснаха на пазара продукти, които са валидни само за България. В случай, че сте избрали варианта на разсрочено плащане, проверете кога е следващата дата, на която дължите вноска. Не искате ненадейно да се окажете в нарушение на закона по аутобаните в Германия например, нали?

А ако всички тези правила ви звучат твърде много, лесно разрешение съществува. Все по-популярни не само у нас, но и навсякъде по света стават специализираните застрахователни портали, които ви дават възможност без особен труд да сверите всички оферти на пазара, условията по договорите и цените. В допълнение към това, те често предлагат и различни остъпки и екстри, като безплатна доставка до дома или офиса.

И докато вече свикнахме да се грижим за застраховката си, преди да отпътуваме за гръцките плажове например, рядко се замисляме за полица, ако сме избрали българското Черноморие или родните планини.

Медицинските застраховки за България, наречени още туристически застраховки, са по правило същите като медицинските застраховки за чужбина – единствената разлика е в дестинацията, която покриват.

На наша територия обаче може би е добре да се замислим за някои рискове, които едва ли биха ни безпокоили особено, когато пътуваме за Виена или Париж. Сред тях са клаузите за кражба на личните ви вещи.

В разгара на лятото, готови за отпуска и с празнично настроение, рисковите застраховки „Живот” са последното нещо, за което ни се иска да се сещаме. Много потребители погрешно смятат, че единствената цел на тези договори е да осигурят известна финансова подкрепа на наследниците им в случай на летален край. Всъщност, рисковите застраховки „Живот” могат да се похвалят с далеч по-голямо разнообразие в палитрата на покриваните щети. Повечето от тях ще ви предложат спокойствие и срещу опасности като професионално заболяване, загуба на работоспособност, покриване на разходите за медицинско лечение или болничен престой.

За разлика от спестовните застраховки „Живот”, рисковите са доста по-евтини, и ако не търсите вариант за инвестиция, а просто начин да се подсигурите в случай на беда, те са по-подходящият за вас избор.

Добрата новина е, че както при спестовните застраховки „Живот”, така и при рисковите ще можете да ползвате данъчни облекчения.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: