Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Социалните плащания вече няма да са обвързани с минималната работна заплата

by Атанас Цветанов on октомври 5, 2011

Всички социални плащания, обвързани с минималната заплата, от следващата година няма да зависят от нея. Това реши днес Народното събрание.

С увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) на 270 лева от 1 септември тази година, за първи път се получиха драстични разминавания между нея и размерите на социалните плащания, таксите и дори в осигурителните доходи за определени групи.

Така например след увеличаването на минималната заплата на 270 лева, не беше актуализиран Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване и в частност минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, който и към момента е 240 лева. На практика тези лица официално се осигуряват на суми по-ниски от минималната заплата за страната.

Също така не беше актуализиран размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване. Макар и размерът му да е фиксиран в Закон за бюджета на ДОО, то неофициално тази сума винаги е била обвързвана с минималната работна заплата. Подобно е и положението с еднократната помощ за майки студентки редовна форма на обучение.

С промяната, всички плащания, които имат характер на такси и помощи, от следващата година вече няма да са обвързани с размера на минималната работна заплата. За в бъдеще таксите ще се определят в зависимост от разходите по услугата. Размерите на награди, премии, отличия, пари за работно облекло и други също няма да се влият от МРЗ, като от следващата година ще бъдат фиксирани в законите като твърда сума. Така например от 2012 година таксата за преглед при лекар вече ще е твърда сума 2.70 лева, а не 1% от минималната работна заплата.

С решението на кабинета следва да бъдат променени 16 закона, 8 наредби и 5 правилника. Предложенията за промени трябва да бъдат направени от съответните министри до края на октомври.

{ 4 comments… read them below or add one }

Весела ноември 10, 2011 в 21:55

Здравейте г-н Цветанов,

Искам да попитам следният въпрос:

Баща ми е регистриран като земеделски производител, внася си осигуровките всеки месец и след това подава Декларация 5 в НАП за месеци септември и октомври на каква сума трябва да се осигури: на 240 или 270лв?
Благодаря Ви предварително за отделеното внимание.

Отговор

Атанас Цветанов ноември 11, 2011 в 19:56

На 240 лева! Увеличаването на минималната работна заплата на 270 лева не засяга минималния осигурителен доход за земеделски производители. В уточнение – и през 2012 година осигурителният доход остава същия.

Отговор

tanq март 2, 2012 в 07:45

zdraveite, interesuvame na min. rabotna zaplata 270lv. kolko e osigorovkata po kolko se plashta na mesez. blagodarq.

Отговор

Атанас Цветанов март 22, 2012 в 23:38

При 270 лева минимална работна заплата:
Осигуровки и данък за работник – 58.35 лева
Осигуровки за работодател – 46.98 лева (без включен ТЗПБ)

Отговор

Leave a Comment

Previous post:

Next post: