Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Българите с право на пенсии в САЩ ще ги получават и у нас

by Атанас Цветанов on ноември 3, 2011

САЩ премахнаха ограничението за изплащане на пенсии на български граждани, които не живеят на територията на страната повече от 6 месеца. Това съобщи вчера Министерство на труда и социалната политика.

По отношение на България, ограничението е премахнато с решение на Администрацията за социална сигурност на САЩ, публикувано на 12 август 2011 г. във Федералния регистър. Положителното решение е взето въз основа на факта, че българската социално-осигурителна система от 01.01.2000 г. отговаря на изискванията на САЩ.

В тази връзка се предвиждат неограничени плащания в чужбина на всички българи, които отговарят на условията. Според американското законодателство право на социално осигуряване се получава при минимум 10 години осигурителен стаж. За България се премахва ограничението от обвързване на плащанията със задължителното пребиваване в САЩ за определен период от време.

По данни на дипломатическите ни представителства, в САЩ в момента пребивават около 250 хиляди българи, а САЩ ежегодно се посещава от още 25-30 хиляди български граждани, предимно студенти с временна трудова заетост по програмата Work and Travel.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: