Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Увеличение на фонд Пенсия с 1.8% от 2011 година

by Атанас Цветанов on октомври 17, 2010

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е решил от 1 януари 2011 година да се вдигнат осигуровките за фонд пенсия с 1,8%. Това съобщи Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Други решения на НСТС са старият режим на изплащането на болничните да се върне от началото на 2012 г., както и професионалните фондове да започнат изплащането на пенсии, както е заложено в закона от 2006 г.

Стажът за пенсиониране ще започне да нараства плавно с по 4 месеца годишно считано от 2013 г. до достигане на 40 години стаж за мъжете и 37 за жените. През 2022 г. ще започне нарастване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете, 63 – за жените и 67 – за хората без трудов стаж.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че се очаква в неделя окончателно да бъдат решени спорните въпроси за Кодекса за социално осигуряване и Държавното обществено осигуряване. „Смятам, че почти на 95% има консенсус и с работодатели и със синдикати. Премиерът иска в неделя всичко да бъде наред”, каза Младенов.

Според лидера на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев заседанието на НСТС днес не е било легитимно. “Има основания за умерен оптимизъм, че тази сага ще приключи в неделя. Колкото и да е осигуровката, целта е да се балансира бюджета на НОИ, с 1,8% той ще се балансира малко по-далече във времето”, каза Тренчев.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: