Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Средната брутна заплата на учителите достига 1000 лева

by Атанас Цветанов on февруари 17, 2011

Средната брутна учителска заплата към момента е около 710 лева, а има и в училища, в които заплатата е над 1000 лева. Това съобщи главният секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев при представянето на резултатите от проекта за въвеждане на делегираните бюджети в училищата.

Според Вълчев минималната учителска заплата в момента е около 550 лева. Към брутната заплата са включени освен основната, също задължителната добавка за прослужено време (сума за клас), която средно за системата е 20-21%, за младите учители тя е 2 на сто, а за учителите с по-голям стаж – над 30 процента.

Той съобщи, че училищата в страната са около 2700, а от тях средищните училища са около 800. Според Вълчев средищните училища ще получат допълнителни средства, ако в тях се осъществи изцяло програмата за целодневното обучение на учениците.

От Министерството на образованието предвиждат от следващата учебна година училищата да осигурят условия за целодневна смяна и на второкласниците. В момента по желание на родителите цял ден на училище остават само първолаците.

{ 12 comments… read them below or add one }

ina февруари 17, 2011 в 10:14

Пълен абсурд е това изказване-не познавам учител с такава заплата.Най-често срещаната е около 450 лв.

Отговор

vania февруари 23, 2011 в 11:24

Не знам от къде са взети или как са изчислени тези суми, но аз съм учител със стаж над 15 години и заплатата ми е 530 лв.

Отговор

Атанас Цветанов февруари 23, 2011 в 16:59

По мое мнение данните са взети от статистика … или по-скоро както аз я наричам “стъкмистика”. За мен това е институцията с най-нисък рейтинг, имайки предвид професионалния си опит …

Отговор

А.Илиева септември 6, 2011 в 21:53

530 предполагам е основната Ви заплата, + надбавка за старши учител, + клас около 88 лева, + надбавка за класен ръководител … брутната клони към 700лв.???

Отговор

Ина Петрова април 19, 2011 в 17:15

Работя в общинско учиище. Имам образователно-квалификационна степен магистър, приблизително 16 г. трудов стаж. Заплатата ми в кеш не надвишава 450 лв. …И въпреки това полагам усилия да работя с удоволствие. Все още…

Отговор

А.Илиева септември 6, 2011 в 21:56

Възможно ли е да имате теглен заем и след удръжката на вноската да получавате 450 лв.? /само информативно питам?/

Отговор

аз август 11, 2011 в 18:00

Пълен абсурд.Незнам от къде Ви е тази информация,но това е пълна лъжа.Учителите са най-долната класа от обществеността,най-жалките и бедни хора и на абсолютно никой не му пука,че обществото затъва и бълва неграмотни хора.В това няма никаква вина учителя-той си преподава както си е редното,но обществото е болно,не се интерисува от нищо,не се развива в четене,анализи и т.н.Законът е да не се оставят ученици да повтарят клас,а преминават неграмотни в следващия и така всички вишисти накрая-пълни неграмотници.Този закон е още от 1 клас-там изпусне ли се началото и връзката край с развитието на детето.Целта на държавата е прост народ!Защо да се занимават с учителите управляващите?

Отговор

А.Илиева септември 6, 2011 в 21:59

Една препоръка от вишист – след запетая оставяйте интервал, моля!

Отговор

А.Илиева септември 6, 2011 в 22:01

След всички препинателни знаци, това е правило при текстообработката.

Отговор

Vess Bear август 16, 2011 в 15:20

Какви ги измисляте бе хора …… какви са тези 1000 лева? Аз съм учител и работя по 10 часа на ден, водя 6 предмета от 5 до 8 клас на пълен норматив, поддържам и компютърния кабинет, извършвам и всички дребни ремонти в училището и за всичко това чисто получавам 375 лева. Смятам, че всичко, което се пише е пълна измишльотина и не вярвам на никого вече.

Отговор

А.Илиева септември 6, 2011 в 22:09

Не може пълният Ви норматив да е 50 часа на седмица, колко Ви е норматива, според мен не е повече от 19-22 часа на СЕДМИЦА! Искам да видя фиш за заплата на Учител с 16 години стаж или повече, иначе и аз на никого не вярвам!

Отговор

Кирилов октомври 21, 2011 в 23:06

Не съм учител,но майка ми и вуйчо ми се пенсионираха преди години като учители.Работеха с обич и желания тази професия цял живот и взимаха малки заплати,сега пенсии по 200 лв,което е унизително за един учител в РБ.Като вдовица майка ми взима още 70 лв,за покойният ми баща,който работеше за Държавата на отговорни и високи постове през целият си живот.Унижение.Малката ми дъщеря завърши висше лингвистика в София,но заплатата която и предложиха преди две години беше 250 лв в софийско училище.Работи няколко месеца и се отказа.Нерви,билетчета за транспорт и малко храна един път на ден-това е заплатата която даваха на младите висшисти.сега не зная как е,но не желае да е учителка в държавно училеще ,защото е и хаос…..В Швейцария най.много се уважават учителите и доколкото зная заплатите им са 12 хиляди шв.франка на учетел със стаж.Направете си сметка учители,български каква разлика е това.Ако има такива средни заплати по 1000 лв в РБ, по статистика,може и да Ви крадят от заплатите и си направете официални запитвания за това,някъде в някои училища и села и градове,може и да Ви крадят,защото имам информация,че счетоводител и директор са в комбини.

Отговор

Leave a Comment

Previous post:

Next post: