Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

НОИ получи над 69 млн. лева от професионалните пенсионни фондове

by Атанас Цветанов on март 5, 2011

Професионалните пенсионни фондове (ППФ) прехвърлиха над 69,3 млн. лева във фонд Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО). До момента само един от деветте пенсионни фонда “Доверие” не е превел парите по сметката на НОИ, като от там се очакват над 37 млн. лева постъпления за 14 784 души.

Прехвърлянето на сумите по сметките на НОИ е регламентирано в Кодекс за социално осигуряване, параграф 4а. Това са средствата по индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 година, на жените, родени в периода 1955 г. – 1959 г. включително, и мъжете, родени в периода 1952 г. – 1959 г. включително, които до края на 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд.

Срокът за превеждането на сумите (регламентиран в параграф 4а, ал. 4 КСО) е до 31 март 2011 година, но професионалните фондове и Комисията за финансов надзор са договорили това да стане на 1 март 2011 година.

Управителят на НОИ Христина Митрева призна, че служител на осигурителния институт е подал на фондовете грешна банкова сметка, което е възпрепятствало преводите. Грешката е отстранена своевременно, като забавяне на превод се е получил само при ППФ „Съгласие”.

След прехвърлянето НОИ няма да инвестира средствата, а ще ги използва за изплащане на пенсиите за останали пенсионери.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: