Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Увеличение на заплати и пенсии най-рано през 2013 година

by Атанас Цветанов on април 28, 2011

Увеличаване на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор е планирано най-рано през 2013 година. Това е заложено в тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство за 2012-2014 година, приета от кабинета на последното му заседание преди Великден.

Според одобрената от правителството прогноза следва да има две индексации на доходите с 5 на сто през 2013 година и с още 7 на сто през 2014 година. За целта разходите за заплати ще се увеличат общо с около 400 милиона лева за двете години.

Планираното увеличение на пенсиите също е предвидено след две години. На въпрос кога ще бъдат вдигнати парите на хората, министър Дянков отговори: “Определено ще има възможност и определено ще ги увеличим”.

Междувременно синдикатите ще оспорят прогнозата в съда. Причината е, че правителството е приело документа без да е бил обсъден в Съвета за тристранно сътрудничество. В тази връзка министър Дянков коментира, че прогнозата е средносрочна и не е необходимо да бъде обсъждана в тристранния съвет.

Според прогнозата осигурителните вноски за социално и здравно осигуряване няма да скачат през следващите три години. Не се планира и увеличение на минималния и максималния осигурителен доход.

През следващите три години се очаква ръст на заетостта в следствие ускоряване на ръста на производителността и намаляване на безработицата. Очакванията са за спад до 8,9 на сто през 2014 година.

В прогнозата е посочено още, че се очаква от следващата година потребителските цени ще започнат да намаляват. За тази година се предвижда средногодишната инфлация да достигне 3,9%. Причината е вносната инфлация, която се създава от ръста на петрола и храните в световен мащаб.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: