Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Увеличава се броят на здравно неосигурените българи

by Атанас Цветанов on май 10, 2011

Според официалните данни на здравната каса, здравно неосигурените българи са 1.9 милиона, като по пациентските листи на личните лекари този брой е 1.2 милиона души. Тези данни представи вицепрезидента и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов на днешния форум, организиран от фондация “Фридрих Еберт”, предаде БТА.

Според КНСБ основни причини за увеличаване на броя на здравно неосигурените са емиграцията и безработицата сред хората в активна възраст.

В България най-активни ползватели на здравни услуги е тази част от населението, която се осигурява от държавата – пенсионери и деца. По данни на КНСБ здравните осигуровки за работещите са средно 53 лв. на човек месечно, а за осигурените от държавата – 19 лева.

От КНСБ припомнят своето предложение към управляващите, което отчасти би компенсирало намаляването на приходите в здравната каса. Те настояват със здравни осигуровки да се облагат т.нар. нетрудови доходи от наеми на недвижима собственост, от участие в капитал на фирми и др.

Според данните на синдиката 600 000 българи нямат достъп до личен лекар. Друг сериозен проблем е липсата на медицински персонал в по-малките населени места. Поради непривлекателността и отдалечеността на тези населени места броят на незаетите практики към момента е 424.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: