Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

НАП ще проверява 164 хиляди трудови договора на 4 часов работен ден

by Атанас Цветанов on юли 13, 2011

НАП ще провери 164 хиляди трудови договора, сключени на половин работен ден, съобщи вчера изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов в интервю за БНТ.

Проверките ще се извършват съвместно с инспекторите на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и ще обхванат цялата страна. Целта е да се пресече порочната практика да се наемат служители на 4 часов работен ден, а в същото време те да изпълняват служебните си задължения за много по-дълго време, обясни Стефанов. По думите му е много важно и самите работници да осъзнаят, че подписвайки подобни договори, те вредят на себе си, тъй като им се зачита по-малък трудов стаж, отколкото са изработили и не могат да ползват пълноценно обезщетенията, които им се полагат.

За съвместните проверки официално съобщиха и от пресцентъра на Главна инспекция по труда (ГИТ). Освен за фиктивно определен 4-часов работен ден, ГИТ и НАП ще проверяват за наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на НАП за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението; подаване на декларациите за дължими осигурителни вноски и тяхното редовно начисляване и внасяне; режимът на реалното работно време; навременното изплащане на трудовите възнаграждения; полагане на труд от непълнолетни; укриване на обороти и дължими данъчни задължения.

Красимир Стефанов съобщи още, че проверките в Черноморските курорти продължават, както и контролът по търговските обекти след 17:30 ч. Според изпълнителния директор големите заведения и магазини по морето, които бяха обект на проверки през миналата година, вече са се дисциплинирали и издават надлежно касови бележки, отчитат оборотите си. Проблем обаче остават малките търговски обекти и върху тях ще бъдат насочени усилията на инспекторите от НАП тази година.

Нова информационна система ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива, съобщи още Стефанов. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов по този начин НАП ще получава цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата с гориво. Ще могат да се сравняват количествата, които са внесени в страната, напуснали са данъчните складове и съответно са реализирани на пазара чрез бензиностанциите или по друг начин. Проектът за изграждането на информационната система е дело на работна група от Агенция „Митници” и НАП и се очаква да се реализира след като бъде осигурено финансиране от Министерство на финансите.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: