Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Т.Младенов: НОИ няма да изплаща инвалидните пенсии

by Атанас Цветанов on август 2, 2011

Националният осигурителен институт ще бъде освободен от задължението да изплаща инвалидните пенсии, съобщава БНР.

Според министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, парите, добавките и помощите за хората с увреждания ще се поемат от една от агенциите на социалното министерство.

С европари ще се създаде единна система за работа с хората с увреждания. Проектът е на стойност 2 милиона лева и чрез него ще се събере в една база информацията от различни държавни институции. Така ще е ясен социалният статус на хората с увреждания и ще се улесни наемането им на работа. Министър Младенов напомни, че правителството вече е приело Дългосрочна стратегия за заетост на хората с увреждания 2011 – 2020 г.

Дейностите, които проектът предвижда още са създаването на система за мониторинг и оценка на държавната политика за работа с хората с увреждания и система за планиране, контрол и администриране на бюджетните средства, предназначени за работа с хора с увреждания. В проекта е заложено и обучението на 120 души за работа с изградените системи.

Агенцията за хората с увреждания предвижда промени, с които ще отпаднат някои защити, които пречат за заетостта на тези хора в момента.

“Човек с увреждане е нормално да не се справи с работата, както всеки друг работник. Ние считаме, че хората с увреждане трябва да бъдат на някакъв по-специален режим”, коментира директорът на агенцията Минчо Коралски.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: