Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Акциите на НАП

by Атанас Цветанов on август 18, 2011

Над 42 млн. лева са щетите за държавния бюджет от невнесен ДДС, корпоративен данък, осигуровки и данък върху доходите на персонала. Това е статистиката от трите най-големи акции, извършените от НАП от началото на лятото.

Началото на проверките съвпада с кадровите промени, при които заместник-изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов беше понижен, като стана териториален директор на агенцията в София.

В същото време министърът на финансите Симеон Дянков остро критикува приходната агенция и в частност изпълнителният и директор Красимир Стефанов, като съобщи, че оставането му на пост ще зависи от по-високата разкриваемост на ДДС измами през следващите няколко месеца.

Броени дни след критиките на вицепремиера следва и първата голяма акция, в която с електронна ревизия варненски данъчни инспектори разкриха укрити 12 млн. лв. данъци. Седмица по-късно приходната агенция съобщи за организирана група, която за 2 години е ощетила бюджета с над 20 млн. лева. В края на миналият месец пък данъчните откриха близо 50 млн. лева неотчетен оборот за последните 3 години от популярното нощно заведение в София – клуб “Биад”. Невнесеният ДДС за периода е от порядъка на 10 млн. лева.

С това обаче не приключват акциите на НАП. Преди дни данъчни инспектори провериха 47 яхти в пристанищата на курортите Несебър и Свети Влас. Със съдействието на Морската администрация предстои да се установи собствеността на луксозните лодки, след което от НАП ще извършат проверки за съответствието на доходите на притежателите на яхти.

Активните проверки на НАП продължават и по Черноморието, като оборотът в проверяваните обекти най-често е нараснал от 2 до 6 пъти. Така например при проверка на ресторант в Слънчев бряг се е установило, че месечният оборот на заведението е в рамките на 1400-2400 лв., а по време на проверката, само за 1 вечер, той е достигнал 3000 лв., като увеличението е над 50 пъти.

Акции има не само по Черноморието, а и в цялата страна. През уикенда по време на проверка в град Сандански, данъчните са се натъкнали на ресторант, който работи без задължителния по закон регистриран касов апарат. Собствениците на ресторанта са нападнали двамата инспектори на НАП, поради което случаят е предаден на прокуратурата.

Запълването на дупките в бюджета се прави и с нестандартни методи. НАП вече събира дългове чрез трети лица, съобщи във вторник bTV. Това става, като приходната агенция прибира задължителните данъци и осигуровки не от длъжника, а от негови платежоспособни длъжници. Така НАП намери нов начин за ограничаване на междуфирмената задлъжнялост. В резултат на тази мярка през 2011 година са събрани 2 милиона и 400 хиляди лева.

Данъчните не проверяват обаче само фирми. След проверката на футболистите като физически лица, сега следва проверка и на фолк изпълнителите, взимали участия в клуб “Биад”, за който споменахме по-горе. Раздадените хонорари на изпълнители варирали от 2 до 12 хиляди лева за еднократно участие, като в повечето случаи половината от тях не са се декларирали пред НАП.

Всички тези мерки очевидно са респектиращи в една или друга степен. Фактът, че през последната година НАП е наложила някаква данъчна дисциплина, личи от изнесените в края на миналия месец данни за официалните милионери в България. По данни от подадените до НАП годишни данъчни декларации за 2010 година, броят на лицата със 7 цифрени банкови сметки е 1673 души. Пак по данни на приходната агенция, през 2009 година официалните милионери в България са били 87 души. Това означава, че само за една година 20 пъти са се увеличили милионерите в страната. И когато това се случва в момент на икономическата криза, няма друго обяснение, освен “данъчна дисциплина”.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: