Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Средният осигурителен доход за юни намалява

by Атанас Цветанов on август 26, 2011

Втори пореден месец средният осигурителен доход намалява, показват данни на Националният осигурителен институт. След увеличението през месеците март и април, осигурителният доход тръгна надолу, като през юни падна с 9 лева до ниво от 583 лева.

Това движение на осигурителният доход обаче не е необичайно. През годините изменението му следва една и съща логика на спадове през лятото и скок през месец декември. Последното се вижда в следната графика:

Среден осигурителен доход за периода 2006 - 2011 година

Тези колебания имат своето логично обяснение. През лятото поради сезонната заетост се наемат ниско платени кадри, както и лица с намалено работно време. От друга страна, в края на годината много работодатели изплащат годишни бонуси, коледни и 13-ти заплати, което повишава средният осигурителен доход.

От осигуровки2011.com предвиждаме увеличение на средният осигурителен доход през септември с 2.0 – 2.5 на сто. За това ще помогне не само трайно установената тенденция осигурителният доход да нараства след летните месеци, а и увеличението на минималната работна заплата на 270 лева от 1 септември.

Увеличението на средният осигурителен доход е в полза на хората с предстоящо пенсиониране. Тяхната бъдеща пенсия ще се изчисли от осреднената стойност на осигурителният доход за последните 12 месеца, като полученото се умножени по индивидуалния коефициент на лицето.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: