Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Глобите за работници без трудов договор ще бъдат регламентирани до края на годината

by Атанас Цветанов on август 30, 2011

Около 10% от работниците работят без трудови договори, а 30-33% от тях работят на трудов договор на 4 часа. “По този начин се крият осигуровки и се ощетяват самите работници”, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю по Нова телевизия.

Данните от проверките показват, че работниците и служителите, за които е установено, че работят на 4 часа са предимно от хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

В тази връзка Инспекция по труда е предложила законодателни промени. “Когато се установи по безспорен начин от инспектора по труда, че работника работи повече от 4 часа, а той има договор за 4 часа, автоматично да му се счита договора за 8 часа”, разясни промените Младенов. За да се установи това обаче, ще са нужни няколко проверки на инспекторите през деня.

Загубите за хората работещи на 4 часа са в осигурителната система, обясни Младенов. “В крайна сметка те се осигуряват на 4 часа и това им дава по-малко осигурителни вноски.”

Относно идеята да се глобяват и служителите, ако работят без трудов договор, каквото предложение направи по-рано Тотю Младенов, той заяви, че в трудовото законодателство има две страни. “Когато се нарушава закона и двете страни имат ангажимент към този процес. И от тази гледна точка, когато един работник работи без трудов договор при неговият работодател, виновни са и двете страни”. Младенов обясни, че примерът е взет от Румъния, където преди година са въведени подобни законодателни промени.

Целта на нормативните промени е да се дисциплинира работника да спазва трудовото законодателство. “По този начин искаме да защитим неговите осигурителни права. Защото той е извън цялостната осигурителна защитна мрежа”, допълни министърът на труда.

Според Младенов до края на годината с промените в Кодекса на труда тези глоби ще бъдат предвидени. Все още обаче не се знае какъв ще е размерът им.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: