Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Разширяват набора от електронни услуги в НОИ

by Атанас Цветанов on септември 9, 2011

Национален осигурителен институт

Националният осигурителен институт има нужда от модернизация, за да бъде институтът, колкото се може по-адекватен на изискванията на времето. Това заяви тази сутрин новият управител на НОИ Бисер Петков в интервю по Нова телевизия.

Една от стъпките за модернизация е да се разшири набора от електронни услуги, които предлага на работодатели, осигурители и другите лица, които се ползват от неговите услуги.

“В момента може да се правят справки, да се подават някои видове декларации. Ние ще разширим тези услуги”, поясни Бисер Петков. Предвижда се и обновяване на интернет страницата на НОИ и създаване на функционалности и нови възможности за предлагане и респективно ползване на тези услуги.

“Смятам, че това е задължително за една социална институция, каквато е НОИ и с която са свързани огромни части от българското население”, допълни още новият управител.

Петков посочи, че за първите 7 месеца е налице изоставане в приходите в осигурителния институт спрямо планираното за този период с 208 милиона до края на месец юли. Дали има грешно направени изчисления от страна на НОИ за тази година, ще стане ясно в края на годината, допълни Петков.

Общите усилия на НОИ и на НАП, която събира осигурителните вноски, е да се направи всичко възможно този текущ дефицит да се свие максимално, добави той. Според Петков, обаче, не е реалистично до края на годината дефицитът в приходите на Националния осигурителен институт да бъде сведен до нула.

Петков посочи, че 2 милиона и 600 хиляди са общо осигурените лица. Има данни за намаляване на броя на осигуряваните лица и тенденция за нарастване на пенсионерите. Според него, причините са комплексни.

Бисер Петков съобщи, че на този етап не е предвидено увеличаване на осигурителните вноски. Той обеща, че пари за пенсии ще има, но отказа да коментира бюджета за националното осигуряване за 2012 година, като обясни, че това може да се коментира най-рано през октомври.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: