Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Лихвен калкулатор – новата услуга на НАП

by Атанас Цветанов on октомври 6, 2011

Национална агенция за приходите

От днес НАП анонсира нова електронна услуга – Лихвен калкулатор. С него физически и юридически лица ще имат възможност да изчислят дължимите лихви по забавените данъци и осигуровки към бюджета.

При попълване на формата, лицата трябва да посочат периодът на закъснението и вида задължение към хазната – осигурителна вноска за пенсия, здравна осигуровка, допълнително задължително пенсионно осигуряване, осигуровка за учителски пенсионен фонд, данък или друго плащане към бюджета.

Калкулаторът е част от Портала за електронни услуги на агенцията, в който има достъп до абсолютно всички е-услуги, които предлага администрацията.

Над 40 милиона декларации постъпват по електронен път годишно в НАП. Според изчисленията на приходната агенция това означава, че срещу минимална инвестиция в електронен подпис за под 50 лв., гражданите и фирмите спестяват поне 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на своите служители в път и опашки.

За първите осем месеца на 2011 г. в приходната агенция по електронен път са постъпили 28,5 млн. декларации, като това е с над 2 милиона повече от същия период на миналата година. Най-голям интерес от фирмите има към услугата за подаване на месечните справки декларации по интернет. Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните по ДДС търговци.

Сериозен е и интересът при подаване на осигурителните декларации образец 1, 3 и 6, като средномесечно по електронен път в агенцията идват по над 3 милиона такива документи. Над 2 милиона уведомления за сключване или прекратяване на трудови договори са подадени чрез интернет от началото на годината до края на август 2011 г.

Трайно расте и броят на гражданите и фирмите, които подават данъчните си декларации по Интернет. Статистиката на НАП сочи, че през тази година формулярите си за облагане на доходите по електронен път са изпратили 48 417 физически лица, като това е с 42% повече от 2010 г. Тази година по електронен път декларации за облагане с корпоративни данъци са подали 140 153 фирми, като това е 30% повече от 2010 г.

НАП предоставя на своите клиенти над 25 услуги за подаване на документи и плащане на данъци и осигурителни вноски чрез Интернет.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: