Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Кодексът на труда официално регламентира дистанционната работа

by Атанас Цветанов on октомври 6, 2011

От днес дистанционната работа е легализирана и изцяло подчинена на трудовото ни законодателство. Това е факт, след като парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда.

Работещите дистанционно ще могат да сключват трудов договор с работодателя, като с възникването на правоотношението ще ползват всички трудови и осигурителни права, каквито имат и останалите служители.

Дистанционната форма на труд е възможност за заетите да работят от разстояние, далеч от офиса на работодателя чрез използването на информационни технологии. Тя е подходяща за компютърни специалисти, счетоводители, журналисти, художници и др. и ще облекчи хората, които искат да съчетават личните си ангажименти с трудова дейност.

Напомняме, че в края на миналата година, след подписване на две споразумения между синдикати и работодателските организации, беше регламентирана и надомната работа. Разликата обаче между дистанционна и надомна работа е, че при дистанционната работа задължително се използват информационни технологии.

По последни данни в страната надомена работа извършват между 200 и 400 хиляди души, като за дистанционно работещите все още няма данни. Във връзка с днешните промени в Кодекс на труда, до края на годината се очакват и съответните промени в Кодекс за социално осигуряване.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: