Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Здравните осигуровки …

by Атанас Цветанов on октомври 22, 2010

Последната седмица сериозно се коментираше темата за здравните осигуровки и дали да се криминализира неплащането им.
“Ако това е един богат бизнесмен, забравил да си внесе осигуровките, да – затвор, но ако човекът е беден и е останал по някаква причина извън системата и няма доходи и заради това не е платил здравната си осигуровка, за него не трябва да има затвор”, заяви здравният министър Стефан Константинов.
Интересно е как ще се регламентира кой е богат бизнесмен и кой беден човек и дали законът няма да се превърне в майка за едни , а в мащеха за други.

Ден по-късно същият министър заяви, че се обсъжда въвеждането на система за доплащане при лечение, станала наложителна, заради безотговорното отношение към здравеопазването през годините. Според Константинов въвеждането на системата ще се превърне в мотив за доброволно здравно осигуряване. “На практика и сега има доплащане. Само че става нелегално и увеличаваме сивия сектор. Затова е по-добре да мислим как да въведем някои реалности в закона. А не да си заравяме главата в пясъка”, каза още министърът на здравеопазването.

В крайна сметка “криминализиране от типа затвори, разстрели, концлагери за неплатени здравни осигуровки няма да има”. Така се пошегува пред БНР здравният министър д-р Стефан Константинов. И добави, че решетките за длъжници са идея на премиерът Бойко Борисов, който го поиска на националния съвет на лекарския съюз.

{ 27 comments… read them below or add one }

desislava spasova януари 16, 2011 в 16:05

iskam da popitam kolko osigorovki trqbva da imam za da polzvam bolni4en po main4istvo

Отговор

Атанас Цветанов май 4, 2011 в 17:58

Това съм го пропуснал. Съжалявам! Болничен за майчинство се изплаща след като натрупате 12 месеца осигурителен стаж за риска “Общо заболяване и майчинство”. Едва тогава от НОИ ще започнат да Ви изплащат обезщетения за майчинство.

Отговор

Пламен Парушев май 4, 2011 в 15:49

Уважаеми г-н Цветанов, моля да се произнесете по следния въпрос:Работя на втори трудов договор във фирма/ЕООД/ . В неплатен отпуск съм в нея от 5 месеца. За времето на неплатеният ми отпуск трябва ли работодателят от тази фирма да ми плаща здравни осигуровки / 16.80лв./ на месец.

Отговор

Атанас Цветанов май 4, 2011 в 18:30

Чл. 40, ал .1, т. 1
б) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване;

Следователно, ако лицето по същото време подлежи на здравно осигуряване на друго основание (от основния работодател), то не се дължат здравни вноски нито за сметка на работодателя, нито за сметка на лицето.

Отговор

dimitrichka юли 2, 2011 в 21:28

zdraveite.bih islkala da popitam kak stoi vaprosa sa zdravnite osigurovki na lica koito jiveiat ot dalgi godini v chujbina.

Отговор

Атанас Цветанов юли 6, 2011 в 10:22

Не разбрах какво точно Ви интересува. Ако Ви интересува дали дължите здравни осигуровки в България, то в ЗАКОН за здравното осигуряване е регламентиран Вашият казус:
Чл. 40а. Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

Ако въпросът Ви беше друг, моля да го детайлизирате

Отговор

Анна октомври 6, 2011 в 15:46

Здравейте! Искам да попитам, тъй като съм бремена и безработна трябва ли да бъда регистрирана в бюрото по-труда за да получавам майчинство от социални грижи?

Отговор

Атанас Цветанов октомври 10, 2011 в 17:35
диан октомври 6, 2011 в 21:40

Здравейте искам да попитам нещо-в момента съм в едномесечно предизвестие по чл.328,ал 1 ,т.3 от К.Т и искам да знам длъжен ли е работодателя да ми внесе социалните и здравните осигуровки ?Защото в счетоводството ми казват че работодателя е длъжен да внесе само социалните ми осигуровки за този 1 месец .И ако може да ми кажете по кой член и алинея го пише за да може да им го предоставя ако не са прави .Предварително благодаря.

Отговор

Атанас Цветанов октомври 10, 2011 в 20:13

При освобождаване по чл. 328 от Кодекс на труда, имате право на обезщетение по чл. 222, ал. 1 от същия кодекс. Обезщетението е в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от 1 месец. Изплаща се след като изтече срока от 1 месец и можете да докажете обстоятелството, че за този период от време не сте започнал работа на друго място.

Съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекс за социално осигуряване, за осигурителен стаж се зачита и времето, през което лицето е получавало обезщетение за времето, през което е останало без работа по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование; за този период се внасят осигурителни вноски върху получаваното обезщетение; за работниците и служителите осигурителните вноски се разпределят по чл. 6, ал. 3, т. 8 и 9.
В алиния 5 от същия член, законодателят уточнява, че осигурителните вноски по ал. 3 са в размерите за фонд “Пенсии” и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

За периода, за който се изплаща обезщетението по чл. 222, ал. 1, Вие сте с прекратени правоотношения с работодателя и в случай че не подлежи на здравно осигуряване на друго основание, трябва сам да заплати здравноосигурителните си вноски. Това е предвидено в чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване. Осигурителната вноска е 8% и се внася върху доход не по-малък от половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се (420/2*8% = 16.80 лева).

Отговор

Капка Василева ноември 6, 2011 в 08:37

Уважаеми г-н Цветанов,искам да попитам дали имам право на болнични,като се има предвид,че съм на Т.Д. два месеца,но преди това има прекъсване на здравните осигуровки от 16 месеца,налага ми се да взема болничен за гледане на детето което е болно в момента?
Предварително благодаря

Отговор

Камелия Илчева ноември 10, 2011 в 21:10

Имате право на болнични щом сте осигурена.
Може да имате проблеми със заплащане на прегледа и др.

Отговор

Константин ноември 9, 2011 в 16:41

Здравейте! От края на 2006 г. не са ми плащани здравните осигуровки понеже съм бил извън България до момента. Сега искам да си изкарам европейска здравна карта. Въпросът ми е трябва ли да си платя всички здравни осигуровки от 2006г. до сега ?
Благодаря предварително

Отговор

Атанас Цветанов ноември 12, 2011 в 00:12

Трябвало е да подадете информация в НАП, че няма да сте в страната. До края на 2007 не трябва да заплащате здравни осигуровки (§19и), ако не сте ползвали медицинска помощ в страната. За останалите не съм сигурен и затова Ви съветвам да се обърнете към НАП. Прилагам Ви и нормите:

ЗАКОН за здравното осигуряване

Чл. 40а. Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 19и. (1) Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 1 юли 1999 г. – 31 декември 2007 г. и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, се освобождават от задължението за внасяне на тези вноски, ако не са ползвали медицинска помощ, заплатена от НЗОК.
(2) В случаите по ал. 1 лицата лично или чрез упълномощено лице подават в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите декларация по образец, утвърден със заповед, издадена от министъра на финансите. Декларацията може да се подаде и чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя.
(3) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват по реда на чл. 40а, ал. 2 и 3.

Отговор

Елена декември 1, 2011 в 10:19

Здравейте,
имам дете на 1,8г и се върнах на работа. Установихме, че имам право на 1/2 майчинство, но сега работодателя ми настоя да се водя на два трудови договора за по 4 часа в двете ни фирми. Въпросите ми са – трябва ли да попълня заявление-декларация на основание чл. 54 КСО и от второто дружество (води се на друг работодател), за да ми изплатят тази 1/2 от майчинството и как при това положение да си сметна одръжките, за да разбера реално каква нетна заплата ще взимам. Благодаря предварително!

Отговор

Камелия Илчева декември 1, 2011 в 22:25

Здравейте,
Обезщетението по чл.54 от КСО – 120бв. месечно, ще си получавате чрез фирмата, от която сте получавало обезщетение досега. Няма нужда да давате и на двете места заявления.
То също се превежда от НОИ и не се дължат осигуровки и данък.

Отговор

Деси декември 20, 2011 в 11:54

От септември месец тази година се водя на трудов договор и в началото на този месец, декември, излизам в 45 дневен болничен по майчинство. Фирмата, в която работя, е затруднена в момента с изплащането на осигуровките. Мога ли сама да внеса дължимите здравни осигуровки? Към момента в сайта на НАП виждам, че съм с непрекъснати здравни права, въпреки че са се натрупали 3 месеца без платени осигуровки – има ли някаква отсрочка при заплащането на осигуровки от фирмите и каква? Има ли възможност фирмата да заплати само моите осигуровки, а не на всичките си служители? Благодаря ви предварително за отговора, оказвате исключително ценна помощ!!!

Отговор

Теменужка декември 26, 2011 в 13:57

От юли 2007 живея в Ирландия.Нямам платени здравни осигуровки понеже не работя.Трябва ли да си ги плащам в България?Съпруга ми и той е тук и работи и има платени осигуровки.Той трябва ли да си ги плаща?

Отговор

Атанас Цветанов декември 31, 2011 в 14:05

По Закон за здравното осигуряване, ако не пребивавате в страната повече от 183 дни годишно, то сте освободена от здравно осигуряване в България. Освобождаването обаче няма да стане автоматично, а трябва да подадете в НАП необходимите декларации. Преди дни НАП публикуваха на официалната си страница съобщение по темата с посочени връзки към необходимите декларации.

Отговор

Златка Ралева януари 13, 2012 в 12:43

Здравейте!Искам да попитам,бременна съм в 4 месец предстой ми влизане в болница имам ли право на болничен при положение че съм на борсата от 09,09,2011 с получаване на обезщетение……и вървят ли ми здравните осигуровки за майчинство като съм на борсата в смисъл ще ми признаят ли месеците за майчинство……..много ще се радвам ако ми отговорите.Благодаря предварително!

Отговор

Levxiq февруари 7, 2012 в 18:22

Iskam da znam kolko zdravni osigorovki trqbva da sam si platila za da moga da imampravo na bezplatno le4enie nqmam zdravni osigorovki ot mn dalgo vreme mislq 4e ot 3 ili4 godini imam nyjda ot le4enie za kolko meseca ili godini trqbva da si platq pone za da polzvam

Отговор

Атанас Цветанов февруари 20, 2012 в 03:11

Моля, ценете времето ни, уважавайте труда ни и пишете на кирилица!!!

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който на лицето е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Тоест, за да имате право да ползвате безплатна медицинска помощ през февруари 2012 г., ще трябва да сте платили не по-малко от 33 месечни здравноосигурителни вноски от януари 2009 г. до декември 2011 г. /включително/.

Възстановяването на здравноосигурителните права става при условие, че лицето е платило всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца – правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски.

Отговор

vqra emilova ivanova февруари 11, 2012 в 15:22

iskam da znam kolko zdravni osigorovki dasam si platila zada moga sa imampravo na bezplatno liceni e nqmam zdarvi osigorovki ot mn dilgo vreme mislq4e ot 1 ili2 godini ima nujda ot licenie za kolko mesaca ili godini trqbva dasi platq pone zada polzvam

Отговор

Атанас Цветанов февруари 13, 2012 в 08:14

Моля, пишете на кирилица!!!

Здравноосигурителните права се прекъсват ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който на лицето е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Тоест, за да имате право да ползвате безплатна медицинска помощ през февруари 2012 г., ще трябва да сте платили не по-малко от 33 месечни здравноосигурителни вноски от януари 2009 г. до декември 2011 г. /включително/.

При условие, че сте платили всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца – правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски.

Дължимата месечна такса е 16.80 лева. За в бъдеще има възможност законно да си намалите здравните осигуровки, но за целта трябва да си намерите работодател, дори той да е фиктивен. Повече по въпроса в темата Богатите безработни.

Отговор

Славка Николова октомври 24, 2012 в 19:32

Не съм внасяла здравни осигуровки от 2001 година до 2006 година, трябва ли да ги плащам и за какъв период от време. Предварително благодаря!

Отговор

Камелия Илчева октомври 25, 2012 в 22:32

Не мога да ви отговоря еднозначно на този въпрос.
За да сте с непрекъснати здравноосигурителни права, е достатъчно да имате вноски за 3 години назад като само до 3 месеца може да не сте внасяла осигуровки.

Отговор

mara sandeva февруари 1, 2013 в 00:07

Leave a Comment

Previous post:

Next post: