Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Месечни помощи за деца в размер на 48 лева

by Атанас Цветанов on февруари 24, 2011

Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст да са в размер на 48 лв. за всяко дете. Това гласи законопроект за изменение на закона за семейните помощи за деца, внесен в парламента в понеделник.

Вносители на проекта са депутатите Драгомир Стойнев и Емилия Масларова от политическа сила: “Коалиция за България”.

Промяната, заложена в чл. 7, ал. 4 от проектозакона е помощта да се определя като 20 процентна ставка от минималната работна заплата, която за 2011 година е 240 лв.

Мотиви за това решение са, че минималната работна заплата (МРЗ) е база за определяне размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за работещите и до 1 година за неработещите майки; обезщетението за майките-студентки; месечните добавки за деца с трайни увреждания. От “Коалиция за България” считат, че е логично МРЗ да бъде основа и за изчисляване и на месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Приемането на такъв подход ще обвърже в известна степен нарастването на доходите и компенсиране на част от инфлацията при отглеждането и възпитанието на децата.

В понеделник от “Коалиция за България” съобщиха, че ако до края на седмицата управляващите не представят конкретни мерки за облекчаване на положението на хората с ниски доходи, ще поискат оставката на социалния министър Тотю Младенов.

В същото време бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова определи сегашното положение като социално замръзване, а не социална политика, и посочи, че при управлението на тройната коалиция няколко пъти са били увеличавани помощите за първокласници, детските добавки, обезщетенията за майчинство и др.

{ 3 comments… read them below or add one }

jivka ноември 15, 2011 в 12:43

ot koga che vleze v sila detskite da stanat 48 leva

Отговор

Снежана ноември 24, 2011 в 11:43

Здравейте,искам да попитам дали имам право на еднократна помощ в размер на 150 лв.,за която сега разбрах че съществува! Мисля ,че се води еднократна помощ при бременност.Доходите ни са по-ниски от 350лв. на член от семейството тъй като имаме дъщеря на 5г. а аз съм бременна в 5-ти месец,не работя и нямам стаж от 12 месеца! Благодаря Ви предварително за отговора! Дано поне на това имам право!

Отговор

Камелия Илчева ноември 24, 2011 в 22:45

Здравейте,
При така описаните обстоятелства, имате право на тази помощ.
Вижте и тази тема Знаете ли си правата, бъдещи родители?

Отговор

Leave a Comment

Previous post:

Next post: