Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Пактът за финансова стабилност ще гарантира дългосрочна финансова дисциплина

by Атанас Цветанов on февруари 24, 2011

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи във вторник пакет от мерки за осигуряване на ненарушимост на финансовата дисциплина и икономическа стабилност в дългосрочен план.

Проектът с работно заглавие Пакт за финансова стабилност предвижда ограничаване на преразпределителната роля на държавата до 37% от прогнозния БВП, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и недопускане на дефицит над 3% от БВП, а промяна на преките данъци да се извършва само с мнозинство от 2/3 от народните представители. Ще бъдат предвидени и механизми за действия при извънредни обстоятелства като природни бедствия или реален спад на БВП над определен критичен размер.

Според министър Дянков предложеният от него вариант е работен и е възможно да претърпи леки корекции. Идеята е крайният вариант на пакетът от мерки да се запише в Конституцията, за да се гарантира, че няма да бъдат променяни от бъдещите управляващи партии.

За промяна в конституцията са нужни 180 гласа. Възможно е промяната да се направи и със 160 гласа, което обаче удължава процедурата с два месеца. Управляващите, заедно с “Атака” и СДС, имат общо 151 гласа. За достигане на нужните 160 гласа, ГЕРБ ще трябва да спечелят поне още девет депутата от опозицията.

От четвъртък Симеон Дянков и заместниците му започват срещи с лидерите на парламентарно представените политически сили, относно проекта на Пакт за финансова стабилност.

До момента от “Синята коалиция” са изказали своята подкрепа, тъй като идеята е била предложена преди време и от нейния лидер Мартин Димитров. Зад идеята застанаха и от Българска стопанска камара, които очакват с пакта да бъдат пресечени опитите на политици за въздействие върху икономиката.

Против идеята на Дянков се обявиха от синдикатите. “Вицепремиерът пак се е поддал на някакви свръхценни идеи”, коментира лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, държавата “ще попадне в една устойчива мизерия”, ако я поставим във фискален борд.

Категорично против фискалния борд се обявиха и от БСП. Като основание за това посочиха, че тази мярка се предлага като “усмирителна риза” за правителството, което всъщност е репресивна мярка срещу българската икономика. За да убеди представителите на левицата да подкрепят неговия пакт, министър Дянков е поискал среща в централата на БСП. Очаква се потвърждение за срещата с лидера и представителите на Българската социалистическа партия.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: