Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Красимир Стефанов: Неправилно планиране на приходите по осигурителните вноски

by Атанас Цветанов on май 11, 2011

Според досега обработените данъчни декларации 22-ма българи са декларирали над 10 милиона лева доход. Причина за това са станали многобройните публични акции на Националната агенция за приходите, които бяха извършени из страната. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва” изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Общата данъчната основа на тези 22-ма българи е 402 милиона. “До преди година, година и половина, две, някой да декларира над милион беше сензация, а в момента имаме 22-ма българи, които са декларирали над 10 милиона лева”, отбеляза Стефанов.

Изпълнителният директор на приходната агенция обяви, че планираното от НАП и Агенция „Митници” ДДС ще бъде събран, но съществува риск при събираемостта на осигурителните вноски. “Нееднократно съм казвал, че става въпрос за неправилно планиране, директно ще го кажа. Не може някой да планира приходите по осигурителните вноски на някой друг. Тоест, не мога аз да правя вашият семеен бюджет, тъй като осигурителните вноски се събират от НАП, а планът се прави от МТСП и НОИ. И едва ли не, колкото им трябва те си го слагат в приходната част и след това обвиняват напред и назад, че едва ли не НАП не си върши работата” коментира Красимир Стефанов. Той отбеляза, че за да бъдат реално планирани, планът за приходите по осигурителните вноски от следващата година ще се прави в Министерство на финансите, респективно НАП.

Предстои съвсем скоро и аптеките, както бензиностанциите да бъдат вързани с информационната система на НАП. За първите три месеца на годината има ръст на събираемостта – приходите са около 4 милиарда лв, при това при намалено потребление. Красимир Стефанов каза още, че след акцията по бензиностанциите на светло излязли 40 нови бензиностанции. Сега идвал ред и на аптеките, като браншът също бил съгласен на това.

Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП: „Имахме среща миналата седмица с вицепремиера Дянков и целия бранш фармацевтичен, тъй като оценяме – нашето звено за управление на риска оценя, че в този бранш около 40 % от оборотите се укриват, съответно се укриват данъци и осигурителни вноски. Нещо повече, знаете, че преди време и самите аптеки имаха желание, самата гилдия имаше желание да се върже, тъй като те също отчитат сиви обороти, а все пак става въпрос за лекарства, които са за здравето на хората. Срещнахме разбиране от цялата браншова организация и това, което сме поставили като срок – до 31 август и те да се вържат със системите на НАП. На тази среща излезна и една много интересна тема – в по-голямата част от държавите има единна информационна система, която следи всеки вид лекарство с номенклатурен номер и може да каже дали дадено лекарство е в склад на търговец на едро или в аптеката.”

Във връзка със събитията в Арабския свят, в туристическия бранш тази година има около 60 на сто повече записвания, спрямо миналата година. Директорът на приходната агенция категорично отхвърли твърдението на бранша, че във връзка с кризата наполовина са намалени заплатите на персонала. “Така че, не знам за каква криза говорим и категорично не го приемам това нещо със заплатите. Нещо повече, ние вече сме говорили с Главна инспекция по труда, това лято Черноморието няма да бъде подминато. Както увеселителните заведения, така и работещите на трудов и на нетрудов договор, така че, летният сезон ще бъде поставен под много строг контрол, както от данъчна администрация, така и от Главна инспекция по труда”, заяви Стефанов.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: