Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Минималната заплата 270 лева от 1 юли

by Атанас Цветанов on юни 6, 2011

След като месеци наред министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се опитваше да прокара идеята за увеличение на минималната заплата, днес за това съобщи и премиерът Бойко Борисов.

От сряда, 8 юни, Министерският съвет започва процедура за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ). Тя ще бъде увеличена от 240 на 270 лева, уточни Борисов и допълни, че до 10 дни ще стане ясно и как ще се процедира с увеличението на пенсиите.

“Това няма да бъде еднократен акт, за да не ни обвинят в популизъм преди изборите”, заяви Борисов.

Борисов обясни, че увеличението е възможно благодарение на по-добрите приходи в хазната. Той уточни, че няколко години е говорил, че когато икономиката започне да се стабилизира, ще бъдат вдигнати и приходите. Премиерът добави, че това ще струва около 20 млн. лева и по този начин ще бъдат удовлетворени и синдикатите, които са настоявали за увеличение.

Цените на някои здравни услуги обаче зависят от минималната работна заплата. Така например потребителската такса за преглед при лекар, която представлява един процент от минималната заплата от 1 юли ще стане 2.70 лева.

В същото време ще се увеличат паричните обезщетения, които НОИ изплаща за отглеждане на малко дете до 2 години, на безработните и неосигурените, месечна добавка за деца с трайни увреждания.

По-високо ще стане и възнаграждението по националните програми за субсидирана заетост, за които по план са предвидени 60 милиона лева за заетостта на поне 27 000 безработни хора, както и по някои от схемите на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, в които се плаща минимална работна заплата.

С вдигането на минималната заплата ще се увеличат и минималните осигурителни прагове по икономически дейности. Това допълнително ще натовари ТРЗ специалистите, които ще трябва да актуализират трудовите правоотношения на работниците и служителите с праг за дъжността равен на МРЗ.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: