Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

Увеличават минималната работна заплата от 1 септември

by Атанас Цветанов on юни 30, 2011

На вчерашното си заседание кабинетът окончателно одобри от 1 септември 2011 година да повиши минималната работна заплата (МРЗ) на 270 лева. От същата дата ще се увеличат и вдовишките надбавки към пенсиите с 26.5 на сто от пенсията на починалия съпруг/а.

Работниците и служителите, назначени на минималната заплата, след удържането на всички данъци и осигуровки ще получават чисто 211 лева. По този начин минималното възнаграждение се изравнява с приетата от правителството линия на бедността.

Промените в Кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат приети от парламента преди лятната ваканция, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той съобщи още, че до края на октомври ще са готови и предложения за промени в данъчни и социални нормативни документи, чрез които ще се намали броя на плащанията, чиито размер е обвързан с минималната заплата.

С повишаването на МРЗ ще нараснат сумите за майчинство, ползвано за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и ще станат 270 лева месечно. За целта ще трябва да се направят нормативни промени и в Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като обезщетението за отглеждане на дете до 2 години не е пряко обвързано с МРЗ.

С промените в КСО, одобрени от кабинета, се предвижда още при превръщането на осигурителен стаж четири години работа на балерини и балетисти да се приравняват на пет години осигурителен стаж в условията на трета категория труд.

Одобрено е и възстановяването на индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове, които през март тази година бяха прехвърлени към Националния осигурителен институт. По партидите ще започнат да постъпват средства от датата на влизането в сила на решението, а при пенсиониране лицата изрично ще заявяват прехвърлянето на средствата от фондовете към института, откъдето ще се изплащат техните пенсии до 2015 г. Напомняме, че в края на миналия месеца разпоредбата беше обявена за противоконституционна от Конституционния съд.

От догодина сред плащанията, които ще бъдат отвързани от минималната заплата ще са таксите за личен лекар, които от 1 септември стават 2.70 лева и още 20 други. Повишаването на минималната заплата ще струва на бюджета над 15 млн. лева, а това на вдовишките – 50 млн. лева.

Според финансовия министър Симеон Дянков за Бюджет 2012 може да се мисли и за увеличение на детските надбавки.

{ 2 comments… read them below or add one }

pepa ivanova октомври 26, 2011 в 14:44

Здравейте,имам един въпрос. Утре ми е датата за получаване на майчинството и във справката пише,че ще получа 240лв. Защо, след като от 1-ви септември МРЗ е в размер на 270лв.?

Отговор

Атанас Цветанов октомври 26, 2011 в 18:28

В този коментар има отговор на същото запитване.

Отговор

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: