Калкулатор за изчисляване на майчинство - изчислете размера на Вашето обезщетение

За нас

Идеята за създаването на този блог произлезе от системната липса на подредена и адекватна информация, която българските институции следва да ни поднасят.
Осигуровки2011.com е тематичен блог, специализиран в трудовото и осигурително право. Целта, която съм си поставил е да събера на едно място всичко необходимо за нуждите на един специалист ТРЗ.

Допълнително ще обсъждам и развивам теми, засягащи големи групи от хора, с което се надявам да спомогна за решаването на някои житейски проблеми и да спестя излишни нерви в така забързаното ни ежедневие.

И ако ви е интересно да знаете кой стои зад всичко това, ето и малко лична информация.

Атанас ЦветановКазвам се Атанас Цветанов. Средното си образование завърших в математическа гимназия, от където произлиза и интереса ми към сметките :-) По-късно завърших Икономически университет – Варна, където открих моето призвание – компютрите.

Последните 7 години от трудовият си живот прекарах в голяма софтуерна компания, занимавайки се с HR софтуер, като внедрител, консултант клиенти, а накрая и като продуктов мениджър.

С Осигуровки2011.com поставям началото на нещо по-голямо. Очаквайте продължение … :-)

{ 192 comments… read them below or add one }

Емилия Стефанова януари 20, 2012 в 10:08

Здравейте, при начислени, но невнесени осигуровки за 2011 г. каква служебна бележка по чл. 45, ал. 1 и ал. 2, т. 4 от ЗДДФЛ мога да издам на работник напуснал през м.септември? През м.октомври 2011г. има АПВ за прихващане на ДДС, лихви и ДОД за периода 12.2009-12.2010г. Декларация 6 за периода 12.2009-12.2010г. е подавана неправилно като изплатени осигуровки и заплати, но няма реално внесени осигуровки и ДОД. Срока за корекция на Декларация 6 е изтекъл отдавна, прихващането е извършено в АПВ-то. След 01.01.2011г. Декларация 6 е подавана като начислени, но неплатени осигуровки и заплати. Мога ли да издам служебна бележка в този случай?

Отговор

Стефка януари 20, 2012 в 18:35

Здравейте, бременна съм в 7 – мия месец, интересува ме дали имам право да получа еднократната социална помощ за майка – редовно учаща студентка от 2880лв, ако като такава – редовно учаща стана едва след като родя детето си, в рамките на навършването му на 1 година, или условието за получаване на тази помощ важи само ако майката е студентка редовно още от преди раждането на детето? Благодаря предварително и се моля да получа Вашия отговор!

Отговор

Атанас Цветанов януари 25, 2012 в 01:33

Здравейте! Имате право на такава помощ и след като родите детето, но имайте предвид давността, която е определена в чл. 12 от Закон за семейните помощи за деца – 6 месеца след края на месеца, в който сте родила.

Отговор

Десислава Петрова януари 22, 2012 в 11:53

Здравейте,
Бременна съм почти 4-ти месец, вече съм с болничен от 16.01. до 18.02.2012 г, така ще бъде до полагащите ми се 45 дни болничен преди раждането.
Договорът ми е срочен със срок : по заместване на служител отсъстващ от работа, но не е вписано кой е служителят. Въпросната служителка, която аз наистина замествам също е по майчинство до 21.07.2012 г. Тогава тя ще прекрати договора си няма да се връща на работа. По него време живот и здраве би трябвало да съм родила, терминът ми е на 12.07.2012г.
Знам, че нямам закрила при уволнение.
Ако ме уволнят преди тези 45 дни мога да си намеря фирма в която да се водя и да си продължа, както си му е реда.
Въпросът ми е, имат ли право да ме освободят по време на този болничен от 45 дни или съответно към 21.07. тогава би трябвало да съм с болничен 135 дни, ако не се лъжа. Как мога да дейтсвам в такъв случай???
А относно стажа имам достатъчно не е проблем за майчинството.

Отговор

Атанас Цветанов януари 25, 2012 в 01:31

Имат право да Ви освободят по време на болничния, но това няма да е основание за спиране на обезщетението от НОИ. Единственото, което ще произходи от това действие е, че ще трябва сама да се осигурявате здравно.
За втората година майчинство също ще имате право на майчинство, но първо ще трябва да започнете да се осигурявате в някоя фирма на трудов договор. През нея ще подадете декларацията за изплащане на обезщетение за втората година в майчинство.

Отговор

Десислава Петрова януари 25, 2012 в 10:20

Благодаря Ви! Осигуряването здравно как става, както е нормално отивам и си плащам съответните вноски или има документация в НОИ преди това?
Благодаря отново за бързия отговор, това с което се занимавате е много хубаво, мнозина от българите не знаят правата си, а и не се интересуват за тях, затова и фирмите постъпват некоректно.
Спорна работа!

Отговор

Атанас Цветанов януари 25, 2012 в 18:55

Здравното осигуряване в случая ще е по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО. Попълва се Декларация образец № 7 и се подава в НАП. Тук има подробно описание какво и как се прави, както и самата декларация:
http://www.nap.bg/page?id=253

Отговор

Йорданка Тодорова януари 26, 2012 в 13:53

Здравейте,
в момента съм в отпуск по майчинство и 410-тия ден ми изтича на 9 февруари, но понеже съм назначена по заместване и титуляра,който също е в отпуск по майчинство се завръща на 12 февруари трябва да ми прекратят трудовият договор.Аз от 09,февруари ще изляза в неплатен отпуск за отгл.на дете до 2 години и въпросът ми към Вас е – след като ме съкратят, аз трябва ли да си намеря фирма, която да ме назначи на работа за 1 ден и аз да си пусна молба за отпуск или след като съм в отпуск преди прекратяването от НОИ ще продължат да ми изплащат?
Предварително Ви благодаря за отговора!

Отговор

Атанас Цветанов февруари 7, 2012 в 01:08

Прочетете долния коментар. В резюме – ако не сте осигурена за риска ОЗМ, няма да имате право на майчинство за втората година. Т.е. задължително трябва да си намерите друг работодател или да се самоосигурявате за да получавате майчинството за втората година.

Отговор

Камелия Йорданова януари 27, 2012 в 11:35

Здравейте,
Аз съм бременна в 5-ти месец, до излизане в отпуск по майчинство(45 дни преди термина) ми остават по малко от три месеца,работя на трудов договор в една фирма повече от две години. Въпросът ми е какви са правата ми при уволнение и ако остана без работа имали начин да получа майчинството си?

Отговор

Атанас Цветанов февруари 7, 2012 в 01:06

Законът Ви защитава при уволнение и работодателят може да Ви освободи само след писмено разрешение на Инспекция по труда (чл. 333, ал. 5 КТ). Въпреки това не разчитайте на 100% на закона, тъй като писмено разрешение от инспекцията се взима не особено трудно, особено ако работодателя се обоснове логично.
Ако останете без работа преди да сте излязла в болничен за бременност и раждане, то няма да имате право на майчинство, тъй като законът дава това право само на лицата осигурени за риска Общо заболяване и майчинство. Т.е. в тази ситуация трябва бързо да намерите друг работодател, било то и фиктивен или да започнете да се самоосигурявате.
Ако обаче Ви освободят от работа след като сте излязла в майчинство, НОИ ще Ви изплаща обезщетението до навършване на 1 годинка на детето (чл.52 КСО). За втората година ще имате право на обезщетение само, ако си намерите друг работодател или се самоосигурявате.

Отговор

Д. Валев февруари 3, 2012 в 09:13

Здравейте,
Аз съм собственик и управител на ЕООД, което ще започне да осъществява дейност в началото на м. април 2012 г. Няма да назначавам служители, т.к всичко ще извършвам сам – изработка и продажба на един високотехнологичен контролер за влага, тепература и влажност. Всичко това ще става след евентуална заявка и вероятно ще има месеци, в които може и да няма поръчки за изработка.
Може ли да ми кажете какви осигуровки и данъци ще дължа?

Отговор

Митко Колев февруари 3, 2012 в 20:20

Осигурителни вноски след като обявите, че започвате дейност като самоосигуряващо се лице в НАП с Декларация за самоосигуряващи се лица (обр. ОКд-5) върху избран осигурителен доход, но не по-малко от 420 лв. Зависи и за какво ще изберете да се осигурявяте – ако е само за пенсия – общо около 108 лв. за всички фондове, а ако е и за болнични – около 123 лв. Данък ще дължите ако получавате възнаграждение – текущо по месеци както по трудов договор – 10 % от облагаемия доход, т.е. от брутния след като се спаднат задължителните осигурителни вноски.
Горното обяснение е съвсем кратко и елементарно, разбира се. Практиката е много по-богата откъм детайли.

Отговор

Д. Валев февруари 4, 2012 в 17:42

Благодаря за информацията
Тези неща ще ги прави счетоводител, но аз исках да знам приблизително всичките си разходи.
Ако съм разбрал правилно, т.к. сам ще съм упавител и работник, дължа всеки месец:
ДОО сумарно 12,8 % от 420 лв = 53,76
ДЗПО сумарно 5 % от 420 лв = 21
ЗО сумарно 8 % от 420 лв = 33,6
ТЗПБ 0,7 % от 420 лв = 2,94
Или общо 111,30 лв (Нали имаше нещо за родените след 1960 г?)
Ако имам приходи напр. 1000 лв от продажби, на тях дължа данък 100 лв – така ли е? И това се плаща всеки месец, а не в края на годината? Ако разходите ми за части са 300 лв, вадя ли ги от тези 1000 лв печалба и тогава плащам данък за 700 лв или плащам на 1000 лв?
Нямаше ли някакви прагове за заплатата на управителите в зависимост от вида дейност – аз например ще се занимавам с електроника и тези 420 лв да не се окажат повече :-)

Отговор

Камелия Илчева февруари 4, 2012 в 19:57

Здравейте,
Има значение по какъв начин ще се осигурявате – като самоосигуряващо се лице или като управител с Договор за управление.
Г-н Колев визира първия начин на осигуряване. Самоосигуряващите нямат вноски за ТЗПБ. В темата Осигуровки 2011 може да прочетете повече. Нещата са същите и за 2012г.
Ако изберете да се осигурявате с ДУ, осигуровките ще са върху по-голяма сума от 420лв – зависи от икономическата дейност (това може да Ви го каже счетоводителят).
Питането Ви за приходите, разходите и данъците не ги разбрах. Вие не сте ЕТ, а ЕООД, и осигуряването Ви не зависи от тези показатели.

Отговор

Д. Валев февруари 9, 2012 в 08:14

Благодаря,
Като Управител с Договор за управление, защото предполагам, че няма как да извършвам дейност в сферата на електрониката като самоосигуряващо се лице.
Прочетох много информация, но не разбрах – мога ли да бъда Управител без заплата и да се назнача във фирмата си като специалист с по-ниска заплата:
Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – МОП за Управител със заплата 660 лв (осигуровки около 175 лв) или като монтажник – на 420 лв (осигуровки около 112 лв)?
По отношение на осигуровките, както са разделени между работодател и работник, като Управител трябва да внасям ДОО 12,8 %, ДЗПО 5 %, ЗО 8 % и ТЗПБ 0,7 % или всеки месец по 175 лв или греша?
Изобщо не ми е ясно какво се случва, когато фирмата се състои само от един човек – Управител, който сам си работи, продава, снабдява и т.н. : -)
За данъците може би не е тук мястото да питам, но имах предвид, че ако печалбата ми е 1000 лв на месец, разходите за материали 300 лв, тези 10 % върху 1000 или 1000 – 300 = 700 лв ги плащам? И всеки месец ли се плащат или накрая на годината?
И ако не си плащам заплатата, например не съм имал продажби в даден месец, нали пак трябва да внеса осигуровките?

Отговор

Камелия Илчева февруари 9, 2012 в 22:16

Може би е по-добре да сте на вариант самоосигуряване. Тогава възнаграждение за личен труд може да варира и да се изплаща не всеки месец.
Щом имате дейност, подлежите на осигуряване.

Отговор

Атанас Цветанов февруари 20, 2012 в 02:13

Подкрепям отговора на г-жа Илчева и правя допълнение, на база личния си опит.
Аз съм самоосигуряващо се лица, собственик на фирма и сам във фирмата. Сам извършвам всичко, но не получавам възнаграждение за труда си. Осигурявам се на минималния осигурителен праг за самоосигуряващи се лица от 420 лева. Това не е проблем, но условието е да не получавате възнаграждение от фирмата. Право на възнаграждения имате едва след като фирмата изготви годишен отчет и управителят на фирмата реши да разпредели девиденти. За които съответно дължи 5% данък. Минусите са, че трябва да внасяте осигурителните си вноски от джоба и че те не се признават за разход на фирмата.
Ако се назначите във фирмата по договор за управление и контрол, то заплатата по този договор е разход за фирмата, както и част от осигурителните вноски. В същото време като физическо лице имате доказани доходи и при една евентуална проверка от НАП ще имате данни за произхода на доходите си.
Вторият случай е по-удачен, но само ако фирмата работи и има обороти. В крайна сметка вие преценявате как да се осигурявате.

Даниела Грозданова февруари 15, 2012 в 15:21

Здравейте,завърших 2011 13 клас сега съм в 6 месец имам 3 месеца трудов стаж и от този месец се водя на работа, какво майчинство ще получавам или евентуално някъкви помощи от социалните.Моля ви за съдействие кой е по добрия вариант да се осигурявам или да взимам 100лв социални ,или какви пари се получават ако нямаш трувия стаж от 24 мсеца и какво да правя???

Отговор

Атанас Цветанов февруари 19, 2012 в 22:43

Здравейте!
За да получавате майчинство следва да отговаряте на 2 условия:
1. Да сте осигурена за риска ОЗМ. Като назначена на работа се осигурявате за този риск и следва, че отговаряте на това условие.
2. Да имате натрупан 12 месеца стаж за риска ОЗМ. До раждането Ви ще имате натрупани едва 6 месеца стаж. Следва, че право на първо обезщетение ще получите едва, след като детето Ви навърши 6 месеца.

До тогава имате право на следните помощи, изплащани от дирекция Социално подпомагане по адрес на регистрация:
1. Еднократна помощ при бременност в размер на 150 лева. Изплаща се преди излизане в 45 дневен болничен.
2. Месечна помощ в размер на 100 лева месечно до навършване на 6 месеца на детето, когато ще придобиете право на обезщетение от НОИ.

Повече за помощите в темата Знаете ли си правата, бъдещи родители?

Отговор

Георги Марков февруари 15, 2012 в 15:56

Здравейте,
не знам дали това е подходящото място да задам въпросът си и моля за извинение ако не е…
Работя в Кипър от 12 месеца,предстои ми да се прибирам в България скоро.Искам да прехвърля осигуровките си в БГ и съответно да се възползвам от правото си на обезщетение от бюрото по труда.Въпросът ми всъщност е какво точно трябва да направя и къде.Някой ми спомена че трябва да си взема Е301 и Е104,но от къде,кой да ми ги издаде(работодателя или местното “НОИ”) и къде да ги дам след това…
Също така мога ли да изискам такива документи и за предни години в които съм работил в Кипър…
Предварително благодаря!

Отговор

Атанас Цветанов февруари 19, 2012 в 22:30

Съжалявам, не съм компетентен да отговоря. Направете запитване направо в НОИ. На сайта им има email-и за контакт.

Отговор

Iva февруари 29, 2012 в 17:09

Здравейте,искам да попитам имам ли право на обезщетение при майчинство,тъй като съм безработна и студентка задочно обучение – завършила семестриално последен курс и ми остават само държавните изпити?Имам трудов стаж през 2008г. за 3 месеца. От декември месец 2011г. съм записана на борсата,но не получавам никакво обезщетение. Обясниха ми,че нямам право на помощи и трудов стаж по време на майчинството.

Отговор

Камелия Илчева март 4, 2012 в 18:44

Здравейте,
При така изложените обстоятелства, нямате право на майчинство. Ще имате право на социални помощи.
Вижте повече в темите Майчинство и Знаете ли си правата, бъдещи родители.

Отговор

mother март 2, 2012 в 14:08

Zdraveite!Koga moga da pysna deteto si na qsla,bez strah 4e 6te mi sprat mai4instvoto?To e rodeno na 21.10.2010g,kato prez m.april stava zapisvaneto za priem ot m.septemvri.Moje li togava da se zapi6e i da trugne deteto na qsla?I ako ne moje,koga 6te bude sledva6toto zapisvane i sledva6tiqt priem?I kolo dni imam pravo na otpyska sled mai4instvoto ot 2 godini?(osigyrovkite sa mi 290lv-suotvetno kolko trqbva da poly4a za platenata otpyska?)Nadqvam se da znaete i da mi otgovorite.

Отговор

Stefanovska март 2, 2012 в 15:40

Задължена ли съм по закон да си внасям осигуровки за пенсия като управител на ЕООД и собственик на ЕТ

Отговор

Камелия Илчева март 4, 2012 в 18:32

Да, като задължението за осигуряване за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 – 4 от Кодекса за социално осигуряване – еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД …, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване.
Тъй като извършвате дейности на различни основания, ще внасяте авансовите си вноски за едно от основанията по Ваш избор – или като ЕТ, или като собственик на ЕООД.

Отговор

Stefanovska март 5, 2012 в 18:45

Сърдечно благодаря за отделеното внимание : )

Отговор

Хафизе март 3, 2012 в 18:16

Здравейте
аз имам “ET” фирма от начало на декември 2011 и друг трудов стаж нямам, в момента съм 6 месец ще имам ли право да получа болнични пари преди раждане и някакви социални помощи и на майчинство?

Отговор

Атанас Цветанов март 22, 2012 в 23:32

Тъй като до раждането очевидно няма да имате натрупан 12 месеца стаж, то ще имате право на социално майчинство, изплащано от дирекция Социално подпомагане по адрес на регистрация. Това социално майчинство се изплаща при условие, че средния месечен доход на член от семейството за последните 12 месеца е не повече от 350 лева месечно.
При тези условия ще имате право и на еднократна помощ за бременност в размер на 150 лева, изплащана от същото ведомство.
Ако в ЕТ-то се осигурявате на високия процент, т.е. включително за риска Общо заболяване и майчинство, то в един момент ще натрупате необходимия стаж от 12 месеца (по чл. 48а КСО) и от НОИ ще започнат да Ви изплащат обезщетение за майчинство.
Допълнителна информация в темата за социалните помощи.

Отговор

Иван Николов март 8, 2012 в 21:51

Моят въпрос е следният: следва ли да се ползва данъчно облекчение по чл. 22а от ЗДДФЛ, в случай че след сключване на гражданския брак на единия съпруг е дарен апартамент с право на ползване от дарителите? Предварително благодаря!

Отговор

Камелия Илчева март 21, 2012 в 22:50

Данъчното облекчение по чл.22а от ЗДДФЛ е за млади семейства относно лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Не намирам връзка с Вашия случай.

Отговор

Иван Николов март 21, 2012 в 23:00

Връзката е чл. 22а, ал.1, т.3, съгласно която, за да се ползва горепосоченото данъчно облекчение е необходимо ипотекираното жилище да е единствено жилище за семейството през данъчната година.

Отговор

Павлина март 11, 2012 в 13:21

Здравейте искам да попитам на колко болничен имам право като съм бременна и съм диабетичка..Защото съм чувала че имам право на болничен през цялата бременност..

Отговор

Димо март 11, 2012 в 20:18

Земеделски производител+тр. договор- как се осигурява и как попълва таблица 1 и 2 при изравняване на ОД

Отговор

Силвия Н. март 19, 2012 в 13:40

Здравейте, бременна съм в 7 – ми месец, интересува ме дали имам право да получа еднократната социална помощ за майка – редовно учаща студентка от 2880лв..ако бащата е студент редовно обучение или задължително трабва майката да е студент?

Отговор

Атанас Цветанов март 22, 2012 в 22:11

Ако Вие сте редовен студент – имате право. Ако бащата е редовен студент, Вие не сте и очаквате да прехвърлите това право на него – законът не дава такива права.

Отговор

Кристиана март 28, 2012 в 00:25

Здравейте, искам да попитам СОЛ, който цяла година не е подавал Д1 за него и не е плащал осигуровки, кога трябва да пусне Д1?
Д6 я подаваме годишна до 30.04, а Д1? Какво ли се случва с нея? ;)

Отговор

Иван Николов април 6, 2012 в 22:48

Съгласно Чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. следва да подадете Д1 не по-късно от 10 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец, т.е. в случай че сега платите дължимите осигуровки за цялата 2011 година и до десет дни подадете Д1, не следва да Ви съставят АУАН за неподаването ѝ в срок. Биха могли да Ви съставят АУАН на основание чл. 355 от КСО за невнасяне на дължимите ЗОВ в законоопределения срок.

Отговор

gergana март 29, 2012 в 10:32

az sega april shte pravq 19 godini i sam v 7 mi mesec imam 6 meseca trudov staj shte polu4avam li maichinski ili nqkakvi pomoshti

Отговор

Сехаре април 19, 2012 в 11:52

Здр!имам въпрос относно майченството ако отговорите на випроса ми ще ви бъда благодарна.
Бремена съм в 3 месец в момента не работя имам трудов стаж 4 години,но осигоровките ми са прекаснати.Въпроса ми е следния ако си платя осигоровките ще имам ли право на майченство,дали стария ми стаж ще се зачита и колко години майченство ще имам право да полу4авам или какво трябва да направя за да мога да получавам майченство 2 години.Благодаря предварително.

Отговор

Камелия Илчева април 26, 2012 в 23:30

Здравейте,
За да получавате майчинство, трябва да сте осигурено лице при излизане в болничния 45 дни преди раждане, т.е. трябва да работите на трудов договор.
Вие вероятно имате прекъснати здравни права – нямате право да получавате медицинска помощ в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.
Когато си внесете здравните осигуровки, ще си възстановите здравноосигурителните права, но това няма да ви даде право да получавате обезщетения.

Отговор

Жени Николова април 22, 2012 в 19:42

Здравейте, искам да попитам какъв е процента
на осигуровките спрямо работодател/служител?
Моят шеф ми удържа 100лв от заплатата като се
има в предвид че ме осигурява на минималната
работна заплата. Тоест каква е осигуровката върху
270лв колко реално трябва да плащам? Аз съм на
26год. ако това има значение.
Благодаря предварително.

Отговор

Камелия Илчева май 9, 2012 в 13:19

Здравейте,
Дължимите осигуровки се изчисляват върху трудовото възнаграждение. Но не по-малко от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя.
Вие сте на минимална работна заплата, а минималният осигурителен доход за длъжността ви може да е много по-висок. В този случай осигуряването ще е на този праг, а като пари ще получавате заплатата си минус осигуровките (на МОД) и данъка.
Тази година осигуровките за сметка на работника са 12,9%, данък доход е 10% след удържането на осигуровките.

Отговор

Тихомир Маринов май 12, 2012 в 17:37

Здравейте, моля ако можете да ми кажете за конкретния случай точна информация.
А той е: Имам придобит трудов стаж 10г. и 7м. Осигуряван съм редовно последните 15 месеца, като по справката за осигуровки издадена ми от работодателя е средно около 1100 лв брутно възнаграждение.
За този период съм имал двама работодатели ,като с последния съм работил само 4 дена и бях освободен по чл.71 ал.1 .Въпросът ми е какъв е размера на обезщетението от НОИ за безработица .Мога ли да се възползвам 60 на сто от среднодневното възнаграждение .Притеснява ме фактът че последния ми трудов договор е само за 4 дни.
Благодаря предварително за отговорите.

Отговор

Камелия Илчева май 15, 2012 в 22:16

Здравейте,
Според мен ще си получавате пълното обезщетение за безработица – не е пречка това, че имате само 4 отработени дни.

Отговор

Десислава Стойкова май 28, 2012 в 11:32

Уважаеми Господа,

Много разчитам на Вас за компетентна помощ, тъй като не мога да получа еднозначен отговор от никоя институция.
В момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Имам близнаци, на възраст 3 години и като самотен родител използвам 1 година неплатен отпуск, който изтича след броени дни. В същото време, повече от година съм собственик и управител във фирма, чиито предмет на дейност е електронна търговия /самоосигурявам се/. Няма друг служител във фирмата – аз се занимавам изцяло с дейността и всичко, свързано с електронните магазини, работейки вкъщи. Поради нестабилната обстановка и недостатъчната увереност, която имам в момента, за мен е много рисковано да напусна сегашния си работодател и да разчитам изцяло на собствената си фирма, поради което търсех начин да запазя за известно време възможността си за връщане на работа там. Не ми е възможно връщане, обаче, поради факта, че децата все още не посещават детска градина, затова работата вкъщи ми е идеален вариант, за да съчетавам служебните си ангажименти и грижата към тях. В тази връзка, реших, че сключване на трудов договор, по чл.312, в собствената ми фирма, ще ми позволи да удължа неплатения си отпуск и от самоосигуряващо се лице, да започна осигуряване по трудов договор. И тук вече срещам проблеми и противоречиви мнения – от една страна получих официален отговор от Министерство на Труда и Социалната политика, че нямам право на подобно действие, тъй като съм собственик и управител и не мога да сключвам трудов договор в собствената си фирма.
“Относно поставеният от Вас въпрос да използвате „възможността на чл. 312, ал. 1 от КТ, даващ Ви право да работите надомно във Вашата фирма и да удължите неплатения си отпуск при първия Ви работодател”, следва да отбележим следното:

Съгласно § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на КТ “работодател” е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство, дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение, включително за извършване на надомна работа и работа от разстояние и за изпращане за изпълнение на работа в предприятие ползвател.

За да бъде сключен трудов договор, е необходимо да бъдат налице две страни: работодател и работник или служител. В противен случай в едно и също лице ще съвпаднат качеството на работодател и на работник, което би довело до невъзможност за упражняване на присъщи за трудовото правоотношение права и задължения. Чл. 38, ал. 1 от ЗЗД предвижда, че представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.

Отношенията между фирмата и нейния управител не могат да бъдат регламентирани и разглеждани като трудови правоотношения.Не е възможно едно и също лице да възлага и изпълнява работата, да извършва оценка на труда и изпълнението, да налага дисциплинарни наказания, да си разрешава ползване на отпуск, да прекратява трудовия договор или да води съдебен спор при незаконосъобразно уволнение.

С оглед гореизложеното, законодателят не е предвидил възможност за извършване на надомна работа от лице, което е управител в собствената си фирма.

ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ “ТРУДОВИ И СЛУЖЕБНИ ПРАВООТНОШЕНИЯ И ПРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ”: ТЕОДОРА ДИЧЕВА”

От друга страна, обаче, намирам следната информация:

Симеон Минков, юрист

До влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Търговския закон (ДВ, бр.84 от 2000 г.) съществуваше спор и някои държавни органи считаха, че физическото лице собственик на ЕООД не може да сключи трудов договор с дружеството, тъй като има договаряне сам със себе си – чл.38, ал.1 от ЗЗД, като не отчитаха различните качества на физическото лице и търговското дружество, които законодателят е предвидил и е вписал в закона.
Договарянето сам със себе си е забранено от закона, освен в изрично предвидените случаи, какъвто е случаят по чл.147, ал.3 от Търговския закон.
Според действащия Търговски закон търговски управител или, както е записан в закона, “прокурист” на търговско предприятие (в Наредба за управление на еднолични търговски дружества с държавно имущество е наречен мениджър) може да бъде:
1. Физическо лице, което е овластено от собственика с писмен договор да управлява предприятието.
2. Самият собственик, наречен “принципал”.
Според разпоредбите на закона управителят (прокуристът, мениджърът) има двойно правно положение, независимо дали е принципал или наето от принципала физическо лице.
1. Той е законен представител на търговеца в правоотношенията с трети лица. Това произтича по силата на Търговския закон, чл.22, ал.1.
2. Той е законен представител и на търговското предприятие.
В подкрепа на горното е и практиката на ВКС – Решение №104 от 25.10.1996 г. по ф.д. №216 от 1995 г. ВС, V Г.О. “Управителят на ЕООД е законен представител на това дружество. Без значение е, че това е едно и също физическо лице. То има различен правен статус – обстоятелство, което изключва законовата забрана, предвидена в чл.38, ал.1 от ЗЗД.”
Отношенията между прокуриста (управителя) и търговеца се уреждат с договор – чл.23 от Търговския закон. От тази разпоредба може да се направи изводът, че законодателят е предоставил възможност търговецът да направи избор чрез какъв договор да уреди правоотношенията с прокуриста – с трудов или с договор за поръчка (мандат).
Няма пречка търговецът да сключи договор за управление по ПМС №57 от 1989 г. с прокуриста. В този случай лицето, сключило такъв договор за управление, ще се ползва с всички права по ПМС №57 от 1989 г. В този смисъл е и практиката на съда – Решение №1794 от 23.01.1998 г. по адм.д. №4026 от 1996 г. на ВАС, III отд. “Лицата, работещи по договор за управление и осигурени за всички осигурителни случаи, се ползват с всички права по ПМС №57 от 1989 г. Разграничение между държавни и общински фирми е недопустимо.” Това ПМС задължително се прилага и се сключва договор за управление по неговите разпоредби само в случай че държавата, респективно общината, е мажоритарен собственик на държавното или общинското предприятие. За предприятията собственост на частни лица това ПМС не е задължително.
Самият закон е предоставил възможността търговецът собственик да прецени и да избере какъв вид договор да сключи с прокуриста (управител, мениджър), дори и в случаите когато това е едно и също лице. Поради това е недопустимо с подзаконови административни актове да се ограничават правата на гражданите (какъвто е случаят с писмо №66-00-30 на МТСП, според което е недопустимо собственик на ЕООД да се осигурява по трудов договор, а следва да се самоосигурява).
От всичко изложено може да се отговори на зададеня казус по един начин, а именно:
1. Собственикът на ЕООД като законен представител на дружеството може да сключи трудов договор с управителя (прокурист, мениджър), дори да са едно и също лице.
2. Физическото лице управител (прокурист) на търговското предприятие следва да се осигурява за всички осигурени социални рискове като служител на дружеството по КЗОО и ЗЗО, а не като самоосигуряващо се лице.
Моля за помощ, за да се справя със ситуацията!

Благодаря Ви!

Отговор

Камелия Илчева май 29, 2012 в 00:04

Здравейте,
Отговорът на МТСП е достатъчно изчерпателен и компетентен.
Собствениците на ЕООД могат да се осигуряват в дружеството си като самоосигуряващи лица, полагащи личен труд, или като лица на Договор за управление (контрол). Трудов договор не могат да сключват, както са се аргументирали по-горе.

Що се отнася до статията на г-н Минков, той третира предимно назначаването на Прокурист в ЕООД. И предполагам е писана преди промените в Търговския закон, с които се регламентира задължението за сключване на договор за управление в ЕООД.
чл.141 от ТЗ
(7) (Нова – ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 – ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.

Аз не разбрах началото на питането ви. Това че си работите в дружеството не ви пречи на неплатения отпуск за гледането на децата. Може да се самоосигурявате само когато имате работа.

Отговор

bo_bo юли 2, 2012 в 00:39

zad az sim diplomiran student imamli pravo na obezshtetenie za bezrabotica

Отговор

pavka септември 3, 2012 в 10:16

хубаво написано ама я напишете нещо за лекарите на свободна практика!ето на сега съм ПЕНСОНЕР и си имам частен кабинет лекувам пациентите за без пари то нали съм пенсионер какво да ги дера като колегите дето си изкарват прехраната с професията си а i си имам редовен месечен доход пенсия но не ми се седи пред телевизора в къщи и си преглеждам пациенти да се занимавам с нещо цял живот това съм правил и съм си плаща; всички осигуровки към НАП .Сега обаче когато вече съм пенсионер НАП иска пари от мен не разбирам на какво основание ми искат да плащам ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ та аз съм ЛЕКАР и се лекувам сам а всички които не са лекари и искат медицинско обслужване трябва да си платят за него ето аз как си плащам за ремонт на колата например аз съм доктор а имам нужда от автомотиор не съм автомобилен техник и си плащам но не на НАП а на автосервиза ама той автосервиза пак плаща данъци на НАП защо след като е ЧАСТЕН какво има държавно в него и какво му осигурява държавата,че да иска данъци не ми е ясно…..аз също си имам собствен лекарски кабинет всичко в него е частно тоест мое лично плащам си ток и вода на доставчиците не съм в държавна клиника /болница/и там да ми осигуряват утоплено помещение консумативи и да ми плащат ток и вода а аз само да работя и да получавам месечно заплащане !!! на какво отгоре ни се събират тия данъци след като всичко вече е частно не е държавно ??какво ни дава осигурява държавата след като ни събира пари ?заводи почти няма вече болниците и те станаха частни повечето ………за колите си имаме винетки и застраховки стикери тоя данък превозно средство е от татово време когато нямаше винетни стикери защо ни изнудват и ни го събират пак?

Отговор

mather септември 24, 2012 в 13:37

Zdraveite!Na 21.10.2012g.deteto stava na 2 godini i si pysnah molba za platenata otpyska.
Interesyva me sled tova moga li da izlqza v neplatena otpyska i kolko vreme e tq?Molq,da mi otgovorite.

Отговор

Камелия Илчева септември 25, 2012 в 00:39

Моля, пишете на кирилица!
Може да ползвате неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва и до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

Отговор

Мими Жекова ноември 26, 2012 в 18:03

Поздравявам ви за прекрасната инициатива !Желая ви сполука !

Отговор

Камелия Илчева ноември 28, 2012 в 22:50

Благодаря! :)

Отговор

nina януари 29, 2013 в 17:02

добар ден нез намдали е пододящо да пиша тук но спешно се нуждая от помощ моля ако можете да ми помогнете случаят е следният аз сам маика болни4ният ми сжърши на 18 октомври 2012преди това бях зажедена в фирмо ноя закриха и ми казаха да се зажеда за няколко дни ж друга фирма за да мога да получава маичинство 2та година намерих фирма казахме с работодателя на счетоводителката от 20 септември 2012 за да има време да ме заведе но явно се оказа много безотговорна и си играе с нас вече цели 4 месеца не съм получила нито лев постояно звънях и казвах какво трябва да се направи накрая се оказа че ме е завела на работа на 14 декември 2012 а декларациятя за отглеждане на малко дете е пуснала на 28 януари 2013 искам да ми кажете разликата от 18 октомври до 14 декември като не съм заведена на работа ще получа ли някакви пари моля помогнете ми тази жена ни съсипа ние разчитаме на тези пари малко или много трябва да си гледаме детето по някакъв наччин благодаря ви предварително ако можете ппомогнете

Отговор

Evgeniya Ivanova април 28, 2013 в 19:40

Какво да направя за да стана прокурист на фирмата на дъщеря си и какви осигуровки ще внасям ?

Отговор

Камелия Илчева май 3, 2013 в 14:01

Здравейте,
Трябва да се впише прокурата в Агенцията по вписванията. Осигуровките ще са най-малко на МОД за ръководители по съответната икономическа дейност.(Приложение 1 към Закона за бюджета на ДОО за 2013г.)
Ако дъщеря ви е ЕТ и фирмата й не работи по време на майчинството, няма нужда да има назначен прокурист.
Весели празници!

Отговор

Silviq май 6, 2013 в 17:43

Zdraveite!Bremena s1m na 8 mesec , nes1m osigorena imam li pravo na maicinstvo.Predvaritelno vi blagodarq.

Отговор

Анелия юни 26, 2013 в 15:09

Здравейте, родих на 17 април 2013 и за да получа еднократната помощ за майка студентка, реших да кандидатствам във ВУЗ. От Агенцията за социални помощи обаче ми казаха, че за да имам право на тази помощ, трябва към датата на раждане да съм студентка. Видях и вашия отговор на подобно запитване. Кой определя как да се тълкува закона и в крайна сметка как да разбера имам ли право или нямам на тази помощ, ако стана студентка преди навършване на 6 месеца от раждането на детето ми?

Отговор

Leave a Comment

{ 1 trackback }